Maahad tahfiz terbakar, 24 penghuni selamat

2025-07-21     HaiPress

FOTO BOMBA SARAWAK

KUCHING,20 Julai – Tingkat atas bangunan dua tingkat Maahad Tahfiz Husnul Khotimah di Jalan Semerah Padi musnah dalam kebakaran yang berlaku pukul 5.47 petang tadi.

Menurut kenyataan Pusat Gerakan Operasi,Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sarawak,kebakaran dipercayai berpunca daripada litar pintas,yang telah memusnahkan sepenuhnya tingkat atas bangunan berstruktur kekal tersebut.

Bagaimanapun,tingkat bawah bangunan berkenaan tidak terjejas.

Seramai 20 pelajar dan empat orang ustaz yang berada di premis ketika kejadian berjaya menyelamatkan diri tanpa sebarang kecederaan.

Pasukan bomba menjalankan operasi pemadaman secara ofensif dan defensif dengan menggunakan sumber air dari pam jentera serta pili bomba berhampiran.

Kebakaran berjaya dikawal sepenuhnya dan operasi ditamatkan pada jam 6.46 petang.

Turut berada di lokasi kejadian ialah anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM),SESCO,Baitulmal dan Jabatan Agama Islam Sarawak (JAIS).

Penafian: Artikel ini diterbitkan semula dari media lain. Tujuan mencetak semula adalah untuk menyampaikan lebih banyak maklumat. Ini tidak bermakna laman web ini bersetuju dengan pandangannya dan bertanggungjawab ke atas keasliannya, dan tidak menanggung tanggungjawab undang-undang. Semua sumber di laman web ini dikumpulkan di Internet. Tujuan perkongsian adalah untuk pembelajaran dan rujukan sahaja. Sekiranya terdapat pelanggaran hak cipta atau harta intelek, sila tinggalkan mesej.